Techniek en Snelheid

404 – Pagina niet gevonden

Screen Shot 2015-03-02 at 5.31.46 PMHoe irritant is het als je op een link van een pagina klikt en het duurt eeuwen voordat hij wordt geopend?

Je kijkt het raam uit en nogmaals terug op het laadbalkje van je browser: 60%…….70%……. en dan pats!

“Error 404: Pagina Niet Gevonden”

Frustrerend, want je stond net op het punt om naar pagina 3 van “epic fails 2014 extreme funny try not to laugh” te gaan en dan krijg je de foutmelding… ah, jammer!

Of je staat op het punt om je nieuwe Iphone te bestellen en dan hangt de website ineens…. grrrr.

We zijn als consumenten steeds gretiger geworden naar de onuitputtelijke bron van groeiende informatie die online beschikbaar is.

Omdat Google dit ook beseft hebben ze al een tijdje geleden bekend gemaakt dat pagina uptime en website snelheid een factor is geworden in hun ranking algoritme. Het gewicht dat hieraan hangt is een stuk lager dan andere rankingfactoren zoals relevantie of populariteit van een website. In Matt Cutts’ (Google’s spam directeur) woorden:

Studies hebben hebben ook weinig direct verband kunnen traceren tussen de rankings van een webpagina en de snelheid daarvan:

laadtijd en rankings

Nauwelijks iets om je zorgen over te maken als je website 2 secondes in plaats van 1 seconde erover doet om een pagina te laden. Rankings gesproken dan. Want lange wachttijden hebben wel degelijk invloed op je bottom line. Waarom?

Geduld wordt niet getolereerd

Als informatie consumenten zijn we online zo verwend geworden door de overvloed ervan, dat we ook beschikbaarheid opeisen. En wel nu. Direct. De perceptie dat we in een “one-click-away from happiness” digitale wereld leven maakt de  ‘instant gratification ‘ factor online alleen nog maar een stuk groter.

Een aantal leuke onderzoeksresultaten over ons surfgedrag en de snelheid die we verwachten van een webpagina bevestigen dit alleen maar:

* 73% van mobiele internetters zegt een website tegen te zijn gekomen die te langzaam is.

* 51% van mobiele internetters constateert een website tegen te komen die crashte, vastliep of een error melding toonde.

* 38 % van van mobiele internetters geeft aan een website tegen te komen die “niet bestaat”

* 47% van internet surfers verwacht dat een website binnen 2 secondes laadt

* een webwinkel met een omzet van 100,000 per dag, mist jaarlijks een omzet van 2,5 miljoen door een vertraging van 1 seconde in laadtijd.

Verder is de specifieke impact van laadtijd snelheid onderzocht op het percentage mensen dat de pagina verlaat.

visitors lost en pagina laadtijd snelheid

Je ziet dat mensen webpagina’s vergeven tot ongeveer 3,5-4 secondes, daarna is ons geduld toch echt op en navigeren we massaal weg van de pagina! Als je pagina 5 secondes laadt, dan zijn er 50% van de bezoekers vertrokken! Webshop eigenaren: laat die potentiële klanten niet hangen!

Snelheidscontrole

Websites worden gebouwd door middel van code. De spidervan Google (of ander zoekmachines) komen je website langs om te checken welke pagina’s er allemaal toegankelijk zijn om zo eventueel je pagina’s te laten ranken in Google. Vooral het optimaal gebruik maken van je code om webpagina’s snel te laten laden is van belang. Om te beoordelen of je website inderdaad hier op de juiste manier  gebruik van maakt, kun je de PageSpeed Insights toolbox van Google omarmen. Deze geeft specifieke actionables om de code terug te dringen.

 

Screen Shot 2015-03-02 at 5.17.57 PM

Misschien heb je nooit eerder gedacht dat de bereikbaarheid en traagheid van je pagina’s de irritatiegrens van potentiële klanten kan verhogen. Zeker een aandachtspunt nu je weet dat mensen echt niet meer dan 4 secondes willen wachten op de -o zo mooie- boodschap op je bedankpagina. En je wilt het liefst dat ze daar uiteindelijk toch wel belanden?