Wat is SEO?

SEO als marketing begrip

SEO, staat simpelweg voor “Search Engine Optimization” en is overgenomen uit de States als marketingterm. Letterlijk vertaald is het dus “zoekmachine optimalisatie”. In ons land worden ook wel de termen “seo optimalisatie”, “website optimalisatie”, “zoekmachine marketing” en “seo marketing” gebruikt.

Uit eye-tracking onderzoek, en waarschijnlijk ook heel erg herkenbaar, is gebleken dat internetters bij het googlen vaker niet verder kijken dan de eerste aantal resultaten, zie hieronder:

google eye tracking

Naast het feit dat mensen niet verder kijken dan de eerste resultaten in Google, klikken mensen voornamelijk op de eerste zoekresultaten dan op andere resultaten. Zie hieronder het verloop van de het klikgedrag in de top 10 van Google:

Screen Shot 2015-02-11 at 5.05.48 PM

Maar liefst 30% van de googlers klikt op het eerste zoekresultaat en het percentage neemt snel af hoe lager in de zoekresultaten een website verschijnt. Voor ondernemers is het dus voor groot belang om in de top van Google te komen om zo zichtbaarheid, bezoek en natuurlijk ook verkoop te realiseren! In de SEO gaat het dus eigenlijk om het veroveren van die felbegeerde eerste plekken met je website.

SEO als onderdeel van internet marketing

SEO is een van manieren om verkeer naar je website te trekken. Daarnaast kun je ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld te adverteren in de zoekmachine. Iedereen is wel bekend met de advertentieteksten als je op een bepaalde term intoetst, het zogenaamde “search engine advertising”, afgekort SEA.

Screen Shot 2015-02-11 at 7.56.15 PM

Andere vormen om verkeer naar je website te trekken zijn:

* affiliate marketing, waar andere websites bezoek en verkoop realiseren door boeiende inhoud over producten te realiseren en zo verkeer via hun netwerk (van websites) naar jou toe sluizen. Over de verkopen die ze via de dat bezoek realiseren krijgen ze in de regel een commissie.

* bannering/display advertising: door banners op andere relevante websites te plaatsen kunnen de bezoekers daar ook geïnteresseerd worden door jouw banner en zo op jouw website landen.

Onderdelen van SEO

Nu het appeal van SEO als toestroom van gratis webverkeer is opgehelderd, komt de vraag: Hoe “optimaliseren” we onze website om in de top van Google te eindigen?” Google geeft zelf antwoord op deze vragen in onderstaand video.

Globaal genomen evalueert en rangschikt Google de zoekresultaten op basis van de volgende drie onderdelen:

Relevante Kwaliteit Content

Relevantie spreekt in principe voor zich. We willen resultaten zien die ertoe doen en geen honden websites zien als we “katten” intoetsen. Kwaliteit omdat er elke seconde tig websites worden gecreëerd en Google het kaf van het koren wil scheiden door de beste resultaten naar voren te laten komen en de bezoeker te serveren met inhoud waar hij iets aan heeft.

Autoriteit en populariteit

Elke vorm van inhoud dat wat geciteerd als bron heeft een vorm van meerwaarde gehad. Het was leuk (memes), diepgaand (one of kind case study), innovatief (uitslag van onderzoeksresultaten) of specialistisch in een bepaald vakgebied (publicatie van een professor). Hoe vaker een bron geciteerd wordt, hoe hoger de waarde van deze inhoud is en hoe hoger Google deze ook zal plaatsen op relevante trefwoorden. De autoriteit van de inhoud van een webpagina wordt zo gemeten in het aantal links dat het heeft verkregen van andere plekken op het internet. De SEO community is er nog niet helemaal uit, maar ook de populariteit van een stuk content gemeten in het aantal Facebook likes, shares, Twitter tweets en retweets of Google plusjes lijken nu ook positief samen te hangen met google noteringen.

Technisch in orde

Google weet als geen ander hoe belangrijk het is om vreedzaam door te kunnen surfen op het internet. Mensen haken blijkbaar massaal af zodra ze lang moeten wachten voordat de gevraagde pagina geladen wordt. Verwant aan kwaliteit is ook de snelheid en toegankelijkheid van de pagina’s en daarom geeft Google de voorkeur aan pagina’s die snel laden in de zoekmachines.

SEO gedefinieerd  

Al in al zou je kunnen zeggen dat SEO de kunst is om hoog te scoren in Google door het bieden van kwaliteitscontent die gewaardeerd wordt door het internetpubliek . Deze waardering voor het aanbieden van dergelijke content wordt geuit in een betere zichtbaarheid van de website, hogere en terugkerende bezoekers en uiteindelijk meer goodwill, loyaliteit en verdiensten.

 

seo-is-art