Linkbuilding & Website Promotie

Wat is link building?

Letterlijk vertaald staat link building voor het bouwen van links (naar je website). Dit zal niet als een verassing komen. Veel bedrijven met een wens online gezien te worden en te cashen, verdiepen zich in deze activiteit omdat het ranking algoritme van Google sterk afhankelijk is van het aantal inkomende links dat een website heeft. Een website die door andere vaak geciteerd wordt moet wel betrouwbaar zijn en zetten we daarom boven in de zoekresultaten redeneert Google. Je zou kunnen zeggen dat elke inkomende link gezien kan worden als een stem. Hoe meer stemmen, hoe hoger je komt in de digitale wereld.

“Not every link is created equal”

Het principe van het aantal inkomende links vormt ook de basis de PageRank van een website. Globaal genomen: hoe meer inkomende links, des te hoger de PageRank en des te “waardevoller” een link vanaf die website.

Andere indicatoren die de waarde van een link bepalen:

* Autoriteitsindicatoren:  gevestigde partijen zoals Moz, Majestic en SEMRush hebben naast hun SEO communities, indicatoren ontwikkeld zoals Domain- en Page Authority (Moz) en Citation en Trustflow  om de autoriteit van een webpagina aan te duiden. De formule die ze hiervoor hanteren lijkt veel op de PageRank formule maar wordt veel vaker bijwerkt.

* Traffic: een vermelding op een pagina met veel bezoekers levert je naast het indirecte ranking effect potentieel veel bezoek op.

* Plaatsing op de pagina: een vermelding die boven in de pagina verschijnt acht Google belangrijker, dus waardevoller.

* C-blok van webpagina. C-blok komt overeen met digitale buurt. Komt de webpagina uit een online buurt die niet te vertrouwen is (zoals bijvoorbeeld linksfarms) dan is deze minder waard en kan zelfs negatief zijn voor je website.

* Domain age: hoe ouder, hoe vertrouwder, zegt de Google baas. De website heeft immers de test der tijd doorstaan. Links daarvan zijn ook meer waard.

* Follow/no-follow: een pagina geeft Pagerank door middels het uitlinken naar een pagina. Wil de website deze Pagerank behouden dan kan hij er een no-follow op zetten waardoor hij deze Pagerank “power” behoudt.

* Exclusiviteit: wordt er veel uitgelinkt vanaf een pagina, dan wordt de Pagerank verdeeld over veel links. Het is dus waardevoller als je een link krijgt vanaf een pagina die enkele uitgaande links bevat.

Het linkbuilding scala: wit – grijs -zwart

Je kunt je wel voorstellen dat in de race om de nummer één plek in Google er van alles gedaan wordt om maar links te scoren. Waar een verwijzing normaal gesproken vanzelf plaatsvindt als een stuk inhoud opmerkelijk is (grappig, informatief, diepgaand, praktisch, etc.) zijn er sinds de oorsprong van het SEO vak manipulatietechnieken bedacht om links te vergaren om zo de weg naar de top van Google te vinden. Een aantal voorbeelden in het wit-zwart scala van wat geaccepteerd word en wat niet als we de richtlijnen van Google hanteren.

Wit

*De publicatie van onderzoeksresultaten zorgt normaliter voor een aantal vermeldingen door de verrassende, vernieuwende informatie waar mensen op hebben zitten te wachten en graag delen hierdoor.

* Handleidingen (how-to’s en tutorials) worden vaak gedeeld door hun directe toepasbaarheid bij bepaalde activiteiten of problemen op te lossen.

* Grappige en leuke verhalen: we zijn allemaal bekend met de talloze memes en video’s van schattige katjes die de ronde doen op het internet. Het is inherent aan de mens om op zoek te gaan naar vermaak en dit genot willen verspreiden.

Grijs

* Het laten plaatsen van een artikel op een website tegen een vergoeding. Het kopen van plaatsingen en/of links is tegen de richtlijnen van Google. Is de betaling bestemd voor het redactioneel goedkeuringsproces, dan is het wel weer geaccepteerd door Google. Dat dit voor verwarring zorgt is duidelijk en daarom erg grijs gebied.

* Het opkopen van verlopen domeinen en deze transformeren naar een gedegen website om vervolgens uit te linken naar je hoofd (money) website is een praktijk dat veelal wordt toegepast. Wel gemanipuleerd maar als de nieuwe website echt waarde toevoegt aan het internet, hoe erg is dit dan?

 

Zwart

* Het bulk inkopen van links op niet gerelateerde onzinwebsites. Vaak hebben hostingpartijen natuurlijk een blik vol met ongebruikte oude domeinen die natuurlijk mooi gebruikt kunnen worden voor dit proces. Manipulatie 101.

* Een automatisch link script inbouwen in een tool (zoals een plug-in) die wordt verspreidt op het internet. Niet echt natuurlijk of ethisch te noemen.

* Inzetten van automatische linkbuilding software. Deze scannen het internet af om op ieder willekeurige plek een link te kunnen dumpen. Net zoiets als hagelschieten. Niet echt een natuurlijke aanwas te noemen.

Op het internet is Google almachtig en houdt alle hoeken op de digitale snelweg goed in de gaten. Mocht er massale manipulatie plaatsvinden die de kwaliteit van de zoekresultaten teveel belemmert dan voert Google een algoritme update door om dit weer recht te zetten. De Penguin en Panda updates hebben veel internet ondernemers aan het huilen die hun rankings zagen kelderen die voorheen in stand werden gehouden door gemanipuleerde links.

Ex-commandant in leiding, Matt Cutts, over dergelijke algo-updates

 Linkprofiel: Google’s manier om je zien of je legit bent

Met al deze manipulatietechnieken en dealtjes die er op het world wide web worden gesloten moet Google snel kunnen beoordelen of een website bezig is met dergelijke praktijken. Een technische manier hoe ze dit aanpakken is door de data van jouw linkprofiel te analyseren.

Wat maakt een sterk, natuurlijk profiel, waar niet geknoeid is?

* Een geleidelijke, natuurlijke groei in het aantal links. Een te snelle stijging duidt op het kopen van links of het gebruik van linkbuildingsoftware. Of het kan duiden op een érg succesvolle marketingcampagne. Maar daarvoor zijn dan weer andere triggers in het algoritme verwerkt…. mogen we hopen.

natural

Screen Shot 2015-04-08 at 11.56.09 PM

     vs unnatural

Over-optimised-Backlink-Profile

* Verschillende IP adressen en domein extensies: hoe gevarieerder, hoe onwaarschijnlijker dat het gemanipuleerd is.

Screen Shot 2015-02-25 at 1.29.26 AM* Variatie in anchorteksten (de tekst die de hyperlink bevat): hoe hoger de variatie, hoe natuurlijker het is.

Screen Shot 2015-02-25 at 1.26.31 AM

Het moge duidelijk zijn dat linkbuilding een centrale rol inneemt in de route naar de top van Google. “Het doel heiligt de middelen” heeft ertoe geleidt dat er nogal dubieuze praktijken zijn ontstaan om een shortcut te nemen in deze route. Daar Google al snel antwoord hierop heeft gegeven middels meedogenloze algoritme updates om de kwaliteit te bewaken, zien we in het SEO landschap de trend richting het produceren van inhoud mét inhoud. Het lijkt erop dat de mantra “Content is King” nu eindelijk wordt omhelst en dat het produceren van waardevolle content de kunst is waarop zich op richt. En dat is maar goed ook, want van een goed, leuk, spannend en intrigerend verhaal wordt iedereen blij.