0

Leer je klanten beter kennen door hier te beginnen

lookinginside the head of

Wat gaat er toch allemaal om in het hoofd van mijn klant? Wat zijn hun verlangens? Hoe kan ik ze triggeren door de juiste emotionele snaar te raken zodat ze net bij mij op de website doorlezen, doorgaan met onderzoeken, en uiteindelijk die ene aankoop maken?

Het zijn allemaal vragen die ons als marketeers en online ondernemers constant bezig houden want het begrijpen van je doelgroep is het begin van een mooie relatie en  online zorgt voor prachtige verschijnselen zoals terugkerend bezoek, fan gedrag en uiteindelijk de gun factor.

Juist omdat op het internet alles is vastgelegd in tekst, video of een andere vorm van inhoud maakt het voor ons makkelijk om informatie over je doelgroep(en) te achterhalen. Dit kan vervolgens als input worden gebruikt om verder keyword research te doen of ter inspiratie voor onderwerpen op je website om zo je publiek te voorzien in hun informatiebehoefte.

Waar kunnen we beginnen om beter kennis te maken met onze potentiële lieve klanten?

Laten we deze bronnen een voor een onder de loep nemen, mocht je je willen verdiepen in bijvoorbeeld de (al opkomende) 3D printer markt.

1.Good ol’ Google

De informatie gigant doet er alles aan om adverteerders op hun netwerk te laten adverteren. Zo laat hun Google Keyword Planner alle verwante zoekopdrachten aan een term zien en categoriseert deze voor je, zodat je je advertenties netjes in groepen kunt onderverdelen. De zoekvolumes, concurrentieniveaus en klik prijzen geven je direct een idee van de grootte en aantrekkelijkheid van een bepaalde markt.

Screen Shot 2015-05-26 at 10.35.13 PM

Ook de auto complete (bij het invullen van een term in de zoekbalk in) laat je zoektermen zien waar je in eerste instantie niet aan hebt gedacht

Screen Shot 2015-03-20 at 12.42.15 AM

… en idem voo de gerelateerde zoekopdrachten onderaan de pagina als je een zoekopdracht intoetst

Screen Shot 2015-03-20 at 12.43.31 AM

2. Startpagina’s

Door de evolutie van de afgelopen jaren, heeft startpagina op elk te bedenken thema de meest relevante onderwerpen op een rijtje gezet. Omdat elke startpagina wordt beheerd door een editor kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit en diversiteit in orde is. Zo kun je dus door de relevante, kwalitatieve, voorselecteerde onderwerpen binnen je marktsegment browsen.

Bekijk je de startpagina van 3D printers, bijvoorbeeld, zie je dat we (binnenkort) al onze voedsel kunnen gaan printen. Ideetje voor een blogpost?

Vergeet de overige startpagina klonen niet zoals startkabel.nl, goedbegin.nl en startbol.nl, etc. Ook zij bevatten eventueel onderwerpen binnen een thema die andere startpagina’s niet hebben opgenomen.

Screen Shot 2015-05-26 at 10.50.26 PM

3. Forums

Door je “woord van interesse + forum” in Google te toetsen kom je op niche gerelateerde forums terecht waarin jouw potentiële klanten alle relevant mogelijke topics behandelen. Mooi om zo een kijkje te nemen in de verschillende gedachtegangen van je doelgroep. Je ziet bijvoorbeeld van onderstaand screenshot door het aantal views en deelnemers dat de “Delta 3d printer” een populair apparaat is. Wereldwijd geeft deze zoekterm in Keyword Planner een zoekvolume van 3600 aan. Niet mis en dus zeker de moeite waard om over te rapporteren op je site.

Screen Shot 2015-03-19 at 9.54.18 PM

4.Quora.com

Quora is een van de grootste internet forums waar vragen over elk denkbaar topic gesteld kunnen worden. Antwoorden worden door community leden zelf gegeven, en het antwoord met de meeste up-votes wordt het eerste getoond.

Screen Shot 2015-03-19 at 9.36.43 PM

Je ziet dat mensen ook geïnteresseerd zijn en zoeken op “hoge resolutie 3d printers”. Als je de Engelse term in de Google Keyword Planner ingeeft zie je dat hij terugkomt met een zoekvolume van 720. Echter zijn er nog aanverwante zoektermen die samen voor een leuke sub-marktniche zorgen.

Screen Shot 2015-05-26 at 11.07.02 PM

5. Facebook

Logischerwijs, op het grootste sociale platform, veel groepen en bedrijvenpagina’s die je inzicht geven in wat mensen drijft in een bepaalde markt. Het simpel ingeven van je zoekterm resulteert in een enorm aantal Facebook pagina’s om je publiek nóg beter te leren kennen.

Screen Shot 2015-03-19 at 11.13.43 PM

Overigens, mocht je Facebook Audience Insights nog niet kennen dan geeft deze tool je demographics over je doelgroep af en krijg je ideeën over waar je überhaupt je content kan plaatsen. Zo zijn mensen die in “installation en repair” werken 200% waarschijnlijker dan de gemiddelde Facebooker om geïnteresseerd te zijn in 3d printers.

Screen Shot 2015-03-20 at 12.17.16 AM

6. Reddit

Natuurlijk immens populair over de hele wereld waar mensen hun ideeën, meningen en creatieve uitspattingen tentoonstellen om te peilen hoe hun toekomstige markt erop reageert. Middels comments, up- en down votes weet je precies hoe je concepten gewaardeerd worden.

Iemand ooit gedacht dat het 3d printen van kostuums (zoals Iron Man) zo populair zou zijn?

Screen Shot 2015-03-19 at 11.35.15 PM

7. Wikipedia

Niet te vergeten heeft ook Wikipedia op wezenlijk elk onderwerp natuurlijk een aantal categorieën paraat waar je waarschijnlijk nog niet aan had gedacht.

Screen Shot 2015-03-19 at 11.56.28 PM

8.Twitter

“3d printer” intoetsen in de zoekbalk van Twitter geeft je de realtime gedachtes van vele mensen op dit gebied. Misschien een manier om een nieuwe trend te ontdekken?

Screen Shot 2015-03-20 at 12.05.01 AM

9.Pinterest

Visueler, maar daardoor direct ook  aantrekkelijker voor sommige niches, is deze outlet waar mensen en bedrijven hun creaties tentoonstellen aan de wereld. De opportunity bij uitstek om een kijkje te nemen in de wereld van je target market.

Screen Shot 2015-03-20 at 12.35.07 AM

10. Amazon, E-bay en Marktplaats

Naast interesseniveau kun je op deze marktplaatsen echt grip krijgen in de commerciële waarde en bestaansrecht van je product of service, daar je op deze platformen ziet wat er verkoopt en weet je direct hoe klanten over je producten denken middels reviews.

Screen Shot 2015-03-21 at 1.40.17 AM

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *